БГ | EN

ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ

Има ли стипендия за академичен успех?

Всички университети предлагат такава стипендия, но нейният размер и условията, при които я получаваш, са строго индивидуално от университет до университет. 

Нямам представа какво в какво съм добър и какво бих искал да уча. Можете ли да ми помогнете?

За нас ще бъде удоволствие! С помощта на професори по психология от софийския университет, ние разработихме тест за професионално ориентиране. Той не е нещо, което можеш да намериш в интернет и представлява съвкупност от тестове за интелигентност в различни сфери като числови съждения, логическо мислене, визуални съждения и т.н. Повече информация за него можеш да намериш тук.

Образованието в чужбина е доста скъпо, как бих могъл да го финансирам и мога ли да получа финансова помощ?

Има редица държави, в които образованието е безплатно – например Дания или Германия. Там където не е безплатно, както е в Англия или Холандия, има възможност за студентски кредит, който покрива таксата за обучение/ годишната такса. Такъв тип кредити имат благоприятни условия за връщане и се изплащат едва след като завършиш. В редица държави, студенти от Европейския Съюз имат право на държавни субсидии и финансово подпомагане.

Допълнително всеки университет предлага различни стипендии. (Виж въпрос 4). Също така като студент имаш право да работиш легално 20 часа на седмица през учебната година и 40 през ваканциите.

Твърдението, че образованието в чужбина е скъпо, са крайно преувеличени и всяка година се приемат нови закони, които имат за цел да го направят все по-достъпно за всеки.

(за повече информация относно студентски кредити, държавно субсидиране и финансиране, елате в някой от нашите офиси или позвънете на телефон 0876 690 210)

Какви документи ми трябват за да кандидатствам в чужбина?

Копие от дипломата ти или академична справка ако все още не си завършил, мотивационно писмо, препоръка от учител и сертификат за даден език. Без кандидат-студентски изпит!

Какви са таксите в чужбина за бакалавърска степен?

Това зависи изключително много от държавата, в която искаш да учиш. В Германия например, образованието е безплатно с ниска семестриална такса от около 120€-250€, която включва семестриална карта за градския транспорт. В Англия образованието е 9 000£ на година, но пък английското правителство дава прекрасни възможности за студентски кредит, който започваш да се изплащаш едва когато вече си завършил и печелиш над 21 000£ на година. В Шотландия висшето образование е по-евтино – 1 850£ на година, а може да бъде дори и безплатно, защото правителството отпуска безвъзмездна финансова помощ за ученици от Европейския съюз. В Холандия образованието е 1 950€, като разноските за живот също не са особено високи за разлика от Дания където образованието е безплатно, но стандартът на живот е по-висок. В Холандия отново имаш право на студентски кредит, но при условие, че работиш минимум 56 часа на месец.

Кога да започна да се интересувам от възможностите за образование в чужбина?

Идеалното време да започнеш да си задаваш въпроси за образование в чужбина е още в 11-ти клас за да имаш достатъчно време да се подготвиш. Най-времеемко е изкарването на езиков сертификат, особено ако имаш нужда от допълнителна подготовка. Най-добрият вариант е да изкараш езиковия сертификат преди да започнеш 12. Така кандидатстването става по-лесно и не се притесняваш излишно. 

Дипломата ми ще бъде ли призната в България?

Образованието в чужбина е високо ценено от българските работодатели и ти дава голямо предимство на работния пазар. Дипломата ти ще бъде призната не само в България, а в целия свят. 

Вече съм 12 клас и все още нямам езиков сертификат – късно ли е да кандидатствам в чужбина?

Не. Винаги имаш шанс. Можеш да кандидатстваш без да имаш наличен сертификат, тогава университетът ти изпраща, така наречената „условна оферта“, в която е посочено необходимата оценка на сертификата за да бъдеш официално приет в университета. 

Какви стипендии има?

Всеки университет предлага голям брой различни стипендии. Обикновено когато някой ученик проявява интерес към конкретен университет, ние пускаме запитване към университета за кои стипендии може да се класира. Например, University College London предлага специална стипендия на базата на семеен доход за ученици от България и Румъния. 

Какво да направя ако не знам как се пише мотивационно писмо?

Ние те съветваме да напишеш мотивационното си писмо с помощта на учител по английски, но ние след това ще го прегледаме и ще ти кажем какво би могъл да промениш за да го направиш още по-впечатляващо и отличително. 

Какви ще бъдат месечните ми разходи, ако реша да уча в чужбина?

Това зависи от много фактори като държава, град (малък или голям), колко харчиш и т.н. Разходите могат да варират между 700€ и 1500€. Най-големият разход обикновено е квартирата или общежитието.