БГ | EN

Местоположение

CAPTCHA Image   Нова картинка

LEIDEN UNIVERSITY

Държава: Холандия
Град: Лайден
Университет: Leiden University
Информаця:

Leiden University е създаден през 1575 година от Вилхелм Орански и е най-старият университет в Холандия. Той е на 2-ро място в страната и на 75-то място в света според класацията на QS World University Rankings. Times Higher Education го обявява за най-добрия университет за изкуство и хуманитарни науки в континентална Европа. Той е дом на 40 изследователски института и е част от няколко престижни организации като Coimbra Group, the Europaeum и the League of European Research Universities. Университетът има връзки с множество интернационални лидери, включително бившия американски президент Джон Адамс, 2 генерални секретари на НАТО и 16 нобелови лауреати. Други известни негови възпитаници са били Рене Декарт, Хуго Гроций, Барух Спиноза и Пол-Анри Дитрих Холбах. Самият Айнщайн е бил професор в университета и е преподавал по няколко седмици на година.  Leiden University е посветен на свобода на духа, мисълта и изразяването. Образованието в него е иновативно и мотивира студентите да бъдат любопитни и постоянно да поставят под съмнение природата, човешкия ум и комплексните взаимоотношения между двете. Университетът дава шанс на своите възпитаници да развиват талантите  и интересите си чрез множество различни академични занимания и ги насърчават да участват в различни изследователски програми.

Лайден е разположен в  на река Рейн в провинция Южна Холандия и е родното място на Рембранд. Намира се близо до градовете Хага и Хаарлем. Заради университета, построен през 1575,  Лайден бързо става един от най-важните интелектуални центрове през Просвещението и Индустриалната революция, особено след извоюването на независимостта си от испанския крал и католицизма. С уникалната си архитектура градът притежава множество архитектурни паметници от 13-17-ти век. Той е малък приветлив и студентски град.

Бакалавърски специалности на английски (За подробен списък на специалности преподавани на холандски, попитайте някой от консултантите)

  • Archaeology
  • Dutch Studies
  • International Studies
  • Psychology
  • South and Southeast Asian Studies

Университетът предлага и множество магистърски специалности, които се преподават на английски. За подробен списък, попитайте нашите консултанти.

Основна информация

Продължителност на обучението:
3-5 год. Бакалавърски програми
1-2 год. Магистратура

Учебна година:
 
2 семестъра - Септември и Февруари

Начало на годината:
Септември за бакалавърски специалности

Септември и Февруари за магистърски

Срок за кандидатстване:
Има такса за кандидатстване на стойности 100€.

15 Юни за повечето специалност.
15 Януари за медицина и биомедицински науки
15 Февруари за психология
1 Април за специалности с лимитирани квоти.

За магистърските специалности, крайният срок е 15 Юни за програми започващи Септември и 1 Декември за програми започващи Февруари, с изключение на няколко специалности, които имат различен краен срок.

Условия за прием:
Диплома за завършено средно образование с минимум 5.5.

IELTS
За бакалавърски и магистърски специалности между 6.5-7.0, зависимост от специалността.

TOEFL
За бакалавърски и магистърски специалности между 90-100, зависимост от специалността.

За квалификации по холандски език, попитайте някои от нашите консултанти.

Cambridge English: Advanced/Proficiency
За бакалавърски и магистърски специалности Advanced между A-C, или Proficiency с PASS, зависимост от специалността.

Стипендии и заеми
Таксата за бакалавърски и магистърски специалности e 1951€.

Настаняване:
Кандидатстването за университетските общежития е 1-ви Юни. Университетът не разполага със собствени общежития както във Великобритания, и в този смисъл той просто помага на студентите с намирането на място. Има такса за намиране от 350€, тq се връща на студента ако той/тя стои 2 месеца или по малко. Има такса за от 150€, която не се възстановява, както и 50€ за спален комплект. Ако студентът остане повече от 2 месеца, има депозит от 500€, който обаче се възстановява след изтичане на периода. Самият наем се плаща отделно и варира между 360€-600€ на месец . Разходите за живот в Лайден варират между 800€-1400€ на месец.