БГ | EN

Студентски бригади и/или/ Доналд Тръмп?

След изхода от президентските избори в САЩ и избирането на републиканеца Доналд Тръмп за държавен глава, възникват множество въпроси, свързани с бъдещето на J1 програмите, по – известни като студентски бригади.

Международните програми за обмен са жизнено важен елемент за поддържането на дипломатически отношения със света, както и важна предпоставка за подготвянето на младите хора като успешни лидери и граждани на света.

В документа за политическа имиграция, пуснат по време на кампанията, новоизбраният президент Тръмп призовава за прекратяване на студентските програми, както и за реформиране на правилата за издаване на визи по начин, който би могъл да промени значително културния обмен между САЩ и останалите държави, изпращащи хиляди студенти на бригада.

Трябва да се има предвид, че програмите Work and Travel имат двупартийна подкрепа от много десетилетия.  Имат подкрепа, както в Конгреса на САЩ, така и в Държавния Департамент.  Спонсорските организации в САЩ ще работят за осъществяването на добра работна връзка с администрацията на Тръмп, както и за по-силно и здраво бъдеще на програмата за междукултурен обмен.

Въпреки множеството заплахи ,обаче,е важно да се подчертае, че в настоящия момент нищо не се е променило както по отношение на програмите, така и по отношение на получаването на виза. Визите остават валидни, а програмите за обмен продължават да се осъществяват.

Всички изменения, които биха могли да възникнат изискват значително време и усилия за тяхното осъществяване. Програмите за обмен са част от американското федерално право и за да влязат в сила каквито и да било промени, те трябва да получат и одобрението на Конгреса, тоест от Сената и Камарата на представителите. Един изключително дълъг процес.

Затова на този етап считаме, че студентските бригади не са застрашени и че хилядите студенти, имащи желание да пътуват по програмата, ще имат възможността да го направят и тази година.

Все още нямаме всички отговори на въпроса какво ще се случи занапред със Студентските бригади, но всички наши партньори работят усърдно, за да могат студентите да осъществят американската си мечта и да прекарат едно лято изпълнено с незабравими емоции и преживявания.