БГ | EN

Учи в Холандия!

Нидерландия е една от най-гъсто населените и с най-ниска надморска височина страни в света и е известна с дигите си, вятърните мелници, дървените обувки, лалетата и осезаемата толерантност в обществото. Тя е една от най-развитите и богати държави в света. Със своите либерални нрави, тя е желана дестинация за много студенти и туристи от цял свят.

Образователната система в Холандия датира още от 16-ти век и е една от най-уважаваните на глобално ниво. Има два типа университети в страната: изследователски и университети на приложните науки.  Университетите от първия тип подготвят студентите за самостоятелна практика и научноизследователска работа в академична или професионално ориентирана среда. 
Университетите за приложни науки са по-практично ориентирани и подготвят студентите директно за специфични професии.

Таксите за обучение в Холандия са сравнително ниски - около 2000 евро на година. Правителството предлага възможност за заем с благоприятни условия за връщане. Средните разноски на месец, за да живееш в Холандия са около 900 евро, като това включва таксата за образование, ако бъде внасяна всеки месец.

А ето и някои интересни факти за страната и културата на местните:

1.Опасността да те блъсне кола в Холандия е минимална, за разлика от опасността да те блъсне колоездач. Да караш колело не е забавление, а нужда. Поради това на много места тротоарите за пешеходци са видоизменени в алеи за колелета. Пешеходците не се радват на голям почит. Почти всеки жител на страната има велосипед.

2.Холандският език звучи ужасно, но за сметка на това всеки знае английски. Нещо повече - смята се, че Холандия е страната, в която английския език (като не майчин такъв) се говори от най-много хора. 

3.Холандците са най-високите хора в света. Средната височина за мъжете е 184см, а за жените- 170см.

4. Холандия е известна с лалетата, които се отглеждат там , но всъщност те не са холандски. Лалетата са внесени за първи път от Турция, но виреят доста добре на тази почва.

5. Холандия е най- големият износител на бира.

6.В сравнение с повечето култури, нидерландците са доста резервирани на публично място и не се докосват често и не показват гнева си или някакъв друг краен изблик на чувства. Нидерландците очакват контакт с поглед, когато говорят с някого. Отклоняването на погледа или гледането в земята се смятат за много невъзпитани и може да си помислят, че лъжете.

Ако се интересувате от образование в чужбина, свържете се с нас за повече информация.