БГ | EN

Посети ли 'Града на Ал Капоне'?

Чикаго, още наричан „Градът на Ал Капоне” или „Ветровитият град”, е третият по големина град в САЩ, лежащ на бреговете на езерото Мичиган. Той привлича милиони туристи всяка година със забележителната си архитектура, множество културни атракции, паметници на изкуството и красиви плажове. По-голямата част от хората, които са на студентска бригада мислят за него като за индустриален град, който няма с какво да се запомни, но това не е така. Интересен факт е, че в Чикаго е построен първият небостъргач, но е бил разрушен през 1905 год.

 

Downtown – на брега на езерото Мичиган се намира сърцето на Чикаго. По навик хората наричатезерото „морето“, но освен че няма мирис на море, по друго човек не би предположил, че е езеро. Даунтаун е невероятен през деня с множеството си небостъргачи, лъскави магазини, скъпи квартали и големи плажове. Алеи за каране на ролери и колела или просто за разходка, игрища за футбол, зоологическа градина и музеи— всички те са обгърнати от зеленина в парковете по крайбрежието на Мичиган и кипят от живот. Градът е пленяващ и след залез слънце, когато се обсипва с хиляди светлинки.

Мичигън Авеню и по-точно в частта си, в която е наречен Magnificent Mile е място, което е изпълнено с множество галерии, бутици и луксозни магазини – притегателна точка за хора, които са дошли на разходка и шопинг.

Точно до Мичигън Авеню се намира парка Милениум, в който е разположена известната скулптура Клауд Гейт. Странната скулптора, която често бива оприличавана на бобено зърно, се състои от 168 малки пластини от неръждаема стомана.  Любопитното е, че тежи над 110 тона.

В този район най-доброто място за 360 градусова гледка на града е от сградата Hancock Tower, в която на 96 етаж може да пиеш кафе в Signature Lounge.

Ако искаш да се позабавляваш в съседство са улиците State и Rush, където баровете, клубовете и кафенетата са врата до врата.

Sears Tower – бъди на крачка от върха!

Небостъргачът Sears tower (по настоящем Willis tower) e най-високата сграда в САЩ, а в световен план тя е петата най-високата самостоятелна конструкция в света. Този гигантски небостъргач с разчупена архитектура е гордостта на град Чикаго. Височината й е 443 метра, а етажите 110. В ясен ден могат да се видят от 40 до 50 мили от 4 щата, включително и птичи поглед към впечатляващата архитектура на Чикаго. Идеята за създаването на сградата идва от 9 цигари, образуващи квадрат и впоследствие размествани една спрямо друга, което изгражда разчупената архитектура.

Голямата атракция в сградата е Skydeck - издадена встрани от фасадата прозрачна стъклена площадка, на която човек може да стъпи и да погледне на 400 метра под краката си. Гледката е неописуема. Можеш да се качиш само за няколко минути, а цената на билета е $22.

Navy Pier – мечтата на всяко дете

Увеселителният парк 'Нейви Пиър' всъщност е кей, някога използван от военните, но сега е сред най-известните туристически дестинации в града. Днес на територията на парка са разположени 50 акра паркове, магазини, ресторанти и атракции. Посетителите мога да се возят на огромното виенско колело, да гледат 3D кино, както и класически пиеси в Шекспировият театър или да посетят ботаническата градина. Непременно трябва да се пробват поничките и сладоледа в Нейви Пиър.

Това не е всичко, което може да се каже или види в Чикаго, така че стягай куфара и се наслади на последните си дни от програмата WORK AND TRAVEL.