БГ | EN

Ню Йорк - местата, които трябва да посетиш след Work and Travel

Ню Йорк е най-големият град в САЩ и несъмнено е една от най-желаните дестинации за посещение от хората, които са на студентска бригада. Градът е източник на неспиращи емоции, различни култури, забележителности, забавления, множество небостъргачи и изкушения. Когато посещаваш Ню Йорк за първи път се опияняваш от лъскавите сгради, нестихващия поток от хора и автомобили, и се надпреварваш с малкото време, което имаш, за да можеш да „откраднеш” повече от това невероятно място. Ако искаш да видиш повече от „Голямата ябълка”  е добре да си направиш списък с нещата, които искаш да посетиш, за да не си изгубиш времето в чудене. Ето и няколко предложения от нас:

  1. Статуята на свободата – първото нещо, за което се сещаме, когато чуем Ню Йорк е Статуята на свободата и несъмнено трябва да я посетиш. Ако бюджета ти е ограничен, може да се качиш безплатно на ферибота, който превозва пътници между Манхатън и Стейтън Айлънд. Въпреки, че няма да можеш да се разходиш по острова, на който е разположена статуята, ще имаш възможността да се полюбуваш на гледката, която ще се открие към статуята и Манхатън.
  2. Емпайър Стейт Билдинг – ако искаш да видиш Ню Йорк от птичи поглед, то може да го направиш от 102 етаж на Емпайър Стейт Билдинг. Качи се с асансьора на последния етаж и гледката ще спре дъха ти. Най-доброто време за посещение е преди залез слънце, за да може да видиш величието на града по светло и да изчакаш красивия залез, след който Ню Йорк ще бъде покрит с хиляди светлини.
  3. Сентръл Парк – това е оазисът на мегаполиса. Ако си се уморил от лудата надпревара из града, паркът е точното място за отмора. Той е изпълнен с множество цветни алеи, езера, фонтани, поляни и хора на изкуството, а вечерта често има концерти на живо.
  4. Американският природонаучен музей – тук ще може да се потопиш в древността, да научиш тайните на природата и да се потопиш в необятния космос. За да разгледаш музея ще трябва да си отделиш повече от няколко часа, защото губиш представа за времето, когато видиш огромни мамути, вървиш по млечния път и докосваш огромни китове. Ако направиш дарение на музея ( например няколко долара) ще получиш безплатен билет за посещение.
  5. Пето авеню – една от най-скъпите улици в света те очаква. Авенюто е изпълнено с множество магазини, бутици, ресторанти и музеи. Разходи се наоколо и се наслади на целия този блясък. Не забравяй и да посетиш Рокфелер център, от който се открива невероятна гледка към целия Сентръл парк.
  6. Таймс скуеър – това е сърцето на Ню Йорк, което бие лудо през цялата година – трафик, светлини, билбордове, потоци от хора, телевизионни студиа, шумни концерти – това е само част от оживения площад. На Тайм скуеър има будка, от която могат да се закупят билети за представления на Бродуей с до 50 % намаления за същия ден.
  7. Малката Италия – когато си към края на студентската си бригада и ти е домъчняло за Европа може да се пренесеш в духа на Италия в самия Ню Йорк. Малката Италия е романтичен квартал на Ню Йорк, известен с преселниците си от Италия. Там можете да откриете малки ресторанти с италиански специалитети, кафенета, магазини и всякакви видове паста.

 

А ето и нещо интересно – в средата на Манхатън има истински водопад. Той е разположен на 217 east и 51-ва улица.

Това е само една малка част от очарованието на града. Ако не си успял да посетиш всичко, което искаш през първата си студентска бригада, винаги можеш да се възползваш от програмата Work and Travel отново (стига да отговаряш на изискванията на програмата WAT).