БГ | EN

Как Лос Анджелис се бори със сушата с помощта на 96 милиона гумени топки.

Л.А. превърна водния си резервоар в забавен басейн пълен с гумени топчета.

На 20 Юни кметът на Лос Анджелис Ерик Гарчетти присъства на поставянето на последната партида 4-инчови черни пластмасови топки, с което общият им брой стана 96 милиона в резервоара с площ 175 акра. Намиращ се в Sylmar, капацитът му достига до 3.3 милиарда галона, което е достатъчно да захрани града с питейна вода в продължение на три седмици.

Функцията на топките е да покрият водния резервоар, като ограничат достъпа на слънчеви лъчи до повърхността на водата. Това води до охлаждане, намаляване на изпаренията от резервоара, което го прави и по-малко податлив на водорасли, бактерии, и химични реакции, които могат да произвеждат вредни вещества, замърсявайки питейната вода.

Стойността на топките е 36 цента всяка, а на общата възлиза на $ 34.5 милиона щатски долара. Научните изследвания по проекта се провеждат от 2008, като резултата е от 85% до 90% по-малко водни изпарения. Това се равнява на близо 300 милиона галона годишно спестена вода, което е достатъчно за нуждите на 8100 граждани на Л.А. 

                                                        WAT