БГ | EN

Най-добрите пет съвета какъв бакшиш да оставяме в Америка

Америка е страната на белоглавия орел, ябълковия пай  и бакшишите.

Ако портиерът на хотела свали вашите три куфара от таксито, помогне ви с настаняването в стаята, покаже ви къде е термостата и как да боравите с него, къде е TV дистанционното и т.н. - колко бакшиш му оставяте за 15 минути работа?

 

 

Ето пет съвета за оставяне на бакшиш в САЩ , докато сте на студентска бригада:

  1. ИЗКЛЮЧЕНИЕ: Един от първите въпроси, който повдигат  студентите посещаващи САЩ е:  „Трябва ли да оставяме бакшиш, ако обслужването е ужасно?”. Отговорът е „НЕ”, не е нужно. Ако решите, че вашият сервитьор не заслужава бакшиш, не се срамувайте от  това. Ако му е отнело три часа, за да ви обслужи, бил е груб или е объркал поръчката - не заслужава бакшиш. Не подскачайте, не повишавайте тон и не се ядосвайте. Попитайте за управителя и му се оплачете. Може дори да получите безплатна храна.
  2. РЕСТОРАНТИ / КАФЕ: Общото правило за ресторант или кафене е да оставите от 15% до 20% бакшиш от общата сметка. Ако се храните в изискан ресторант и оправдае очакванията ви, трябва да оставите 20%. В обикновено кафене от 5% до 15% ако човекът, който ви обслужва ви е симпатичен, то тогава може и 20%.
  3. БЪРЗО ХРАНЕНЕ  / СУПЕРМАРКЕТИ: Има начин да се избегнат всички тези сервитьори и изчисления на проценти за бакшиши. Яжте в Макдоналдс или други подобни заведения. Има два добри аспекти. Не трябва да оставяте бакшиш, ако взимате храна за вкъщи и може да пропуснете чашата с надпис БАКШИШ. Също така не трябва да оставяте и на служителите на касата в супермаркета. Единственият недостатък, е че след месец в САЩ и хранене само в Макдоналдс, резултатът няма да особено приятен.
  4. ТАКСИТА: Таксиметровите шофьори очакват от 10% до 20% от стойността на сметката. Ако не ви помогнат с багажа ви, оставете по ниския процент. Ако те са любезни и изберат по-кратък маршрут, оставете им по-голям бакшиш.
  5. БАРОВЕ: Правилото за оставяне на бакшиш е един долар на питие. Дори и да отидете до бара, за да поръчате сами напитка, барманът ще очаква бакшиш. Ако поръчате повече от две питиета, можете да оставите и по-малко. Повечето американски барове имат сервитьори и ако поръчате на сервитьора трябва да сте готови да оставите най-малко 10% бакшиш от общата ви сметка за цялата вечер.

 

Когато сте в Рим, ядете паста. Когато сте в САЩ, оставяте бакшиши!