БГ | EN

Съвети за онлайн обучение

 

Във връзка с промяната във формата на обучение ученици и студенти минават на дистанционна форма на обучение. Няколко съвета, които ще помогнат да останете концентрирани и мотивирани да учите.

 1. Важно е да подсигурим силна интернет връзка за успешното провеждане на учебните часове/лекции. – направете back up на документите си - Dropbox, Google документи;
 2. Определете Вашето учебно място – Важно е да определим тихо и спокойно пространство, където да няма какво да ни разсейва. Местата за учене/ядене и забавления е важно да са различни, за да не бъде мозъкът ни объркан какво правим в момента.
 3. Направете го навик – Навикът е един от ключовите фактори за успешно дистанционно учене. Например знаем, че след закуска започваме да учим за 3 часа, следва обяд и още няколко часа учебни занимания.
 4. Направете си To do списък, като включите в него домашните си и крайните срокове, когато трябва да бъдат предадени, книги/учебници, които да се прочетат, упражняване на нови думи (при подготовката по чужд език).
 5. Ограничете социалните медии – Това, че имаме интернет достъп често ни подмамва да си проверим профилите. Но за да имате успех и да сте съсредоточени, скрийте Android телефона си от погледа и използвайте устройство, на което не сте вписани, за да не виждате всички известия и да бъдете подмамени да влезете.
 6. Използвайте онлайн ресурси – множество апликации, които предлагат езиково обучение, университетите имат онлайн библиотеки, от които може да се възползваме, също така. Kingsway English Center правят безплатни консултации, може да се запишете за тях от facebook страницата Езикови обучения и ваканции с NGB. 
 7. Направете ученето приятно, това важи и за редовната форма на обучение. Важно е да получаваме удовлетворение от този процес, за да искаме в бъдеще да се връщаме към него и доброволно да сядаме да учим.
 8. Визуализирайте целите си, ще ви помогне да се мотивирате да учите. Изкарайте си мотивиращи цитати или залепете на стената снимка на мечтания университет или почивка, на която ще бъдете след успешно взетите изпити - 
 9. Правете си почивки – както в училище има междучасия, правете си почивка на всеки час – пийте вода/изяжте плод, на първо място е важно е да сме здрави, за да е успешен и ползотворен учебният процес.
 10. Искайте помощ! – Без значение в каква форма на обучение сте, важно е да искате подкрепа от вашия учител/преподавател в моментите, когато имате затруднения. Преподавателите са там за Вас, да Ви бъдат опора.
 11. Направете си онлайн група/чат със съученици/колеги, където можете да обсъждате учебния материал.- Ще видите, че не сте единствения/та, който не разбира дадена задача, например. Процесът по обсъждането ще Ви помогне много повече, отколкото препрочитането на материал, който е неясен за вас.
 12. Търсете умно информация. – Запазвайте линковете към статии/сайтове, на които случайно сте попаднали или смятате, че ще Ви бъдат полезни. Запазете страницата като отметка под име, което да ви насочи за съдържанието в използвания от Вас интернет браузър. Доверявайте се на официални източници само, разработките на преподаватели/изследвания, международна литература също така. Уикипедия не влиза в надеждните източници, нито Pomagalo ;) 

 

Пожелаваме Ви да сте здрави и мотивирани да учите!

 

Екипът на NGB Consulting