БГ | EN

Съвети за прибирането от бригада

 

Прибирането от бригада е емоционален момент, както и заминаването.

За 4-5 месеца се запознаваш с хора от цял свят и са ти се случили милион невероятни неща, нали така.

За край на това приключение, наречено – Work and Travel сме подготвили няколко съвета, до които сме достигнали с метода Проба-Грешка.

 1. Направи си списък с най-важните неща – документи, пари и ги сложи в личната си чанта, fanny pack, мъжка чанта или дамска такава.
 2. Провери какви са позволените кг багаж в сайта на твоята авиокомпания.
  Ако надвишиш кг-ите и няма как да прехвърлиш в друг куфар, отново ще ти се наложи да доплащаш. Цената, било за 1кг или за 10кг над упоменатите в билета и таксата за допълнителен куфар е възможно да са еднакви.

Случка от реалния живот: Всички, които обичат да пазаруват, правят подаръци ще разберат болката ми, когато осъзнах че съм можела за същите пари да взема с мен още поне 10кг багаж.

 1. Предварително пресметни колко куфара ще ти трябват за пътуването, възможно е да изпратиш част от багажа си към България
 2. Добра идея е да си вземеш теглилка за куфари, продават се в големите вериги супермаркети – Wallmart, TJ Max. Предварително си претегли куфара/ите, като си оставиш поне 1кг до допустимата горна граница. Възможно е твоята теглилка и тази на летището да са на различно мнение.

Been there, done that – not fun.

 1. Не си заключвай куфарите с катинар или друго заключващо устройство с код. Служителите на летището трябва да имат достъп до съдържанието на куфара ти при евентуална проверка. Сложи свински опашки, може да попиташ служител на летището да ти дадат една или две. Аз лично бих си намерила предварително, не разчитай на късмета си прекалено много все пак. Важно е багажа да ти е обезопасен и охраната на летището може да го провери, ако стане нужда.

Случка от реалния живот: Мен са ме догонвали да ми искат ключа за катинара, за да не ми разбиват куфара, друго момиче нямаше този късмет и получи строшен куфара си. След като си научих урока и поставих свински опашки, летищната охрана беше така любезна да ми постави нови след като приключи с проверката на багажа.

 1. Не слагайте сувенири в стиропор, тъй като скенера не преминава през него и багажа бива проверяван незабавно от летищните власти.

Случка от реалния живот: Ръчния ми багаж беше надлежно проверен, заради един сувенир.

Може да поискате в магазина пукащи се балончета, за да предпазите чупливите предмети.

 1. Обувките е добре да бъдат изцяло запълвани, за да не се пречупят при пренасянето.

Случка от реалния живот: В един чифт маратонки влизат чорапи или шишета, които се предпазват от чупене, дребни предмети, ценни вещи. Въпреки, че аз най-ценното си го сложих в carry-on багажа или в раницата.

 1. Заложи на раница, а не на дамска чанта за ръчния си багаж. (специално за момичетата)

 Сигурно вече сама си стигнала до този извод, но на мен лично ми трябваха 2 бригади, за да се убедя, че не е важно да сме fashion на летището.

 1. Инвестирай в неща, които си струва да пренесеш през океана.

Случай от реалния живот: До ден днешен не разбирам, защо съм донесла високи обувки на платформа на неизвестна марка, които тежат сигурно 1кг. Пълна загуба на килограми и място, но пък са червени.

      10. Как да си пратя парите до България? Чек– има такси за осребряване; пращане чрез банка – таксата за банковия превод е различен в зависимост от това коя ти е банката; Revolut–няма такси, дават добър курс; TransferWise– препоръчвана възможност също. Един съвет, както и да избереш да си изпратиш парите, не го прави в последния момент.

     11. И не на последно място по важност! Вземи си до 'Нови срещи' с всички нови приятели, направете планове кога ще се видите отново, а защо не и да се запишеш на бригада през 2020 година.

 

Още една информативна статия за позволените и забранените предмети в багажа ти.

 

Надявам се тази статия да ти е била полезна и да завършиш лятното си приключение, наречено Work and Travel безпроблемно и само с хубави спомени и емоции!

Поздрави от вечните бригадири!