БГ | EN

Адаптиране и Културен шок

 Скъпи студенти,

Всяко едно начало е трудно, но това не трябва ни най-малко да ви стряска. Няма нищо по нормално от това да стъпите на нова земя и първоначално да се чувствате малко странно. В този ред на мисли, понятието културен шок се вписва перфектно в ситуацията, в която всеки един work and travel студент попада.

Казват, че първата седмица или две са най-трудни. Трябва да свикнете с обстановката, хората, с които ще живеете и работите, културните различия и начин на поведение. Ще се опитаме да ви дадем няколко съвета, с които да ви подготвим за предстоящото изживяване, за да можете да се насладите на лятото си и да се справите с културния шок, колкото може по-бързо и ефикасно.

 

1. Направете си проучване, преди да заминете

Какво можете да научите преди да тръгнете? Говорете с хора, които са посетили или са живели в страната, в която отивате. Попитайте ги от какво са били изненадани или с какво им е трудно да свикнат. Разгледайте блогове и сайтове за пътувания. По този начин ще знаете какви промени ще трябва да направите и за какво да се подготвите.

2. Вземете мерки да се адаптирате към часовата разлика

Умората прави всичко да изглежда по-лошо. Опитайте се да достигнете правилния обем часове за сън, веднага щом можете! Когато човек се почувства освежен и бодър е много по-готов да се заеме с всекидневните си задачи и да бъде максимално продуктивен.

3. Излезте навън

Не се поддавайте на желанието да останете сами в квартирата и да говорите само с приятели или семейство. Колкото по-скоро опознаете новото градче, в което ще пребивавате, толкова по-скоро ще се почувствате като у дома си. Разгледайте вашия квартал, близките кафенета, местните магазинчета или паркове.

Не искате да го направите сами? Да, добра идея е, ако сте заминали сами да се запознаете с нови хора. Не се притеснявайте да общувате, в голяма част от случаите не сте единствените, които ще се чувстват по този начин. Създайте приятелства с колеги или познати, времето минава неусетно в приятна компания.

4. Намерете си занимание

Колкото и абсурдно да звучи, намерете си допълнителна работа или хоби, които да запълват свободното ви време.

Когато човек е зает- първо се чувства по-продуктивен, второ бариерите, че си чужденец започват да падат, колкото по-често комуникираш с местни.

5. Ти си различния

Не трябва да забравяме, че когато отидем друга страна ние сме тези, които се отличаваме и че трябва да се опитаме възможно най-бързо да се адаптираме. Разбира се, проблем почти няма, защото за младите хора това не е трудно.

6. Бъдете отворени към новото

Не се затваряйте в черупката си. Бъдете любопитни, а не критични. Опитайте нови за вас неща, хапнете нещо местно и различно, карайте колело, посетете местен фестивал или се включете в някой от обичаите.

7. Дишай!

Може и да имате лоши дни. Може и да направите някои грешки. Може да кажете или направите нещо, за което ще ви се засмеят. Никой не се е родил научен, но пък всичко се научава с времето. Поемете си дълбоко въздух! В крайна сметка старанието, което полагате ще ви се отплати и ако си позволите да бъдете любопитни, културните различия няма да изглеждат толкова лоши.

 

Въпреки трудностите, които може да имате първоначално, пребиваването в чужбина ще ви стимулира по начин, който никога не сте смятали за възможен. Ако му позволите, това изживяване ще ви промени за добро и изгради като личности, ще ви покаже колко страхотен е нашият свят и колко още новости има за разгадаване.