БГ | EN

Какво означава Brexit за нас?

 

Brexit ще настъпи на 30 март 2019, както всички знаем.

 

Дали Великобритания ще напусне ЕС със сделка или не – това е въпроса на десетилетието може би.


По данни на официалната страница на правителството на Великобритания гражданите на ЕС, ЕЕА и швейцарските пристигащи межди 30.03.2019г. и 12.2020г. ще имат възможност да работят по време на престоя им във Великобритания. Пътуването само с лична карта, също ще е възможно до края на 2020г.

Ако Великобритания напусне ЕС без да има споразумение ще има някой малки промени за тепърва идващите граждани. 

Ако правят планове да остават повече от 3 месеца ще е нужно да кандидатстват за разрешение за оставане, т.нар. Европейско разрешително за престои, което ще дава право за пребиваване в кралството до 3 години. 

За бъдещите/настоящи студенти в университети в Кралството - таксите за новата учебна 2019/2020г няма да бъдат повишени за идващите от ЕС, както и няма да им бъдат нужни други документи освен валиден паспорт и/или лична карта.

 

Сделка или без сделка – Какво означава това за нас, обикновените хора?

  1. При случай, че Брекзит приключи със споразумение между ЕС и UK, лицата със гражданство от страна-членка на ЕС, които вече пребивават на територията на кралството или смятат да се преместят там до края на преходния период (до декември 2020г) ще трябва да подадат документи за EU Settlement Scheme.
  2. При случай, че няма сделка, попълването на това заявление остава като задължително, но най-вероятно ще има допълнителни условия. Повече информация как да го направите може да намерите на официалния сайт на Британското правителство.

 

Това важи и за започващите своето обучение на острова през 2020г.

За желаещите да започнат работа на територията на Обединеното кралство няма да важат по-различни правила.

Повече информация за обучението във Великобритания може да намерите тук.

 

 

Екипът на NGB Consulting е насреща и ще съдейства при евентуални промени, за програмите за учене или стажантската програма във Великобритания.