БГ | EN

Коледни традиции

Весела Коледа и спорна новата 2019 година! 

Екипът на NGB Consulting Ви желае много здраве, лично щастие и неизчерпаем творчески устрем!

Наближаването на Коледа и на празниците се чувства все по-осезаемо, макар и все още да няма сняг на места. Коледните пазари започват и може да се насладим на западното влияние и у нас.

Нашия екип е пътувал къде ли не, както знаете. За това събрахме няколко интересни факта за празника от по света и у нас.

  1. Най-високото коледно дърво – 67м. в света е било украсено през 1950г. в Сиатъл, Вашингтон
  2. Песента „Jingle Bells“ е първата песен, която е изпята в Космоса. Това се е случило на 16 декември 1965 г., когато астронавтите Том Стафорд и Уоли Шира са я изпели на Gemini 6.
  3. Папа Юлий І (епископ на Рим) първи е обявил Рождество Христово - 25 декември, като официален празник.
  4. В Америка на Коледната сутрин в елхата се скрива орнамент във формата на кисела крастичка и което дете го открие ще получи още един подарък от Дядо Коледа. Смешна традиция, която някои американци спазват, вярва се, че идва от Германия.
  5. В Аржентина за Коледа съчетават американските, европейските и хиспаничните традиции за честване на Коледа. Част от традициите са ботушите на Дядо Коледа, червени и бели цветя, поставяне на памук върху коледното дърво, който да имитира сняг. Повечето семейства се събират около масата на пазника за пищно угощение, разменят си подаръци след полунощ и децата си лягат под звуците на фойерверки. Интересно допълнение бих сложила, че моето семейство също украсяваше елхата на места с памук, вместо сняг. Може би не само в Аржентина съчетават различните традиции. ;)
  6. През 1886 г. французите дават на САЩ най-големия подарък правен някога - Статуята на свободата, построена от създателя на Айфеловата кула.
  7. Традицията да се разменят подаръци за Коледа не е свързана с християнството, а е езическа. В далечното минало на този ден римляните почитали бога на земеделието Сатурн (Кронос при гърците). За да отбележат края на сеитбата, те организирали пиршества и си разменяли дарове като жест на социалното равенство.
  8. В България имаме коледна традиция, наречена Коледуване, това е зимният обичай за плодородие, здраве и късмет. Участват млади мъже, т.нар. коледари, като в различните части на страната се наричат коладници, коледаре или коледници.
  9. По традиция на празничната трапеза в нашата страна трябва да има 7, 9 или 12 постни ястия - 7, защото толкова са дните в седмицата; 9, защото толкова време трае бременността и 12, колкото са месеците в годината. Трапезата трябва да бъде богата и да включва всичко, което се произвежда в дома. А в четирите ъгъла на стаята се поставя по един орех, за да се осветят четирите краища на света.
  10. И последно, но не на последно място по важност, не забравяйте да си пожелаете нещо в полунощ на Бъдни вечер! Според преданията точно тогава всяко желание непременно се сбъдва!