БГ | EN

Защо си струва да посетите Великобритания?

  Кралица Елизабет II, Лондон, английски чай – аз, и много други хора като мен, се сещат първо за тях когато се спомене UK. Но знаете ли всъщност нещо друго? Тя е островна държава, състояща се от 4 съставни страни - Англия, Уелс , Шотландия и Ирландия. Обединеното кралство Великобритания е една от малкото монархически държави с толкова голяма история.

 

Бих искала да отбележа няколко причини поради, които лично аз смятам че си струва да се посети:

1) Fish and chips - няма нещо по-британско от това ястие. На брега на морето, с ято чайки над главата. Изключително нахални същества, които биха откраднали дори от чинията/ръката Ви. Все пак гледката, лекия бриз и рибата с пържени картофки си заслужават риска.

 

2) Стоунхендж – това невероятно магическо място, създадено неясно от кой и по не много ясни причини. Дали е било храм, в който са почитали древните божества, или свещено място, където били погребвани високопоставени граждани, не е ясно. Може да се отбележи, че има невероятна атмосфера, символ е на мистерия, сила и издръжливост. Спокойно може да кажем, че е едно от най-сниманите места в света.

 

3) Следобеден чай или чая като цяло – британците са известни с пиенето на чай. Това е напитка, която непрестанно присъства в дома им. Колкото за европейците е важно кафето, толкова е важен чая за британците. А какво означава да пием чай?  За нас значи, че сме настинали, боли ни гърлото и др подобни. В UK чай се пие постоянно без значение от климатичното време или коя част на деня е.

 

4) Единбург – Всичко в това приказно място си заслужава да се види на живо - от калдъръмените улички до Единбургския замък, превърнал се в символ на шотландската столица. Целия град е обгърнат в история. В старата му част се намира най-известната улица „Ройъл Майл“, свързваща Единбургския замък с Холивудския дворец.

 

5) York - е ограден от крепостни стени в централната си част, в миналото това е било и основната част на града. Град с богато наследство и много истории за духове обитаващи различни сгради. Той е разположен там, където се срещат реките Фос и Ууз. Удивителен брой забележителности са събрани в едно населено място. Една от тях е Йоркската катедрала (York Minster) – тя е доста внушителна и в нея могат да се видят забележителни произведения на изкуството. В централната си част града е почти изцяло пешеходна зона, което е изключително предимство за туристите и местните, които искат да се разхождат необезпокоявани от трафика.

 

 Има още много забележителни места, обичаи и културни забележителности, които не са за изпускане.

В съчетание с практическите знания, които може да придобиете с програмите на NGB Consult, Великобритания е дестинация, която не бива да се пропуска!