БГ | EN

Пътешествие из Европа

Здравейте, пътешественици!

 

Тъй като много обичам да пътувам, реших да ви разкажа за едно незабравимо пътешествие до Белгия, Европа. Бях там за седмица на гости при мои роднини.

Градът, в който те живеят е Гент. Малко, красиво и спокойно място, недалече от столицата на страната-Брюксел.

Първия ден, след пристигането ми, ме разведоха из градчето. Беше изключително интересно за мен, тъй като това беше първото ми пътуване в  Европа и тъй като съм била в Щатите, беше интересно за мен да правя разлика между двата континента. Всичко е много различно и от там и от България. Сградите са стари, някои реставрирани, други не. По-голямата част от хората се движат с колелета, за това и околната среда е много чиста и запазена, за разлика от много други места.  Цял ден се разхождахме из малките улички на града, обикаляйки магазинчетата по центъра, а вечерта седнахме на един от най-известните ресторанти в града, където без резервация не можеш да отидеш. Самият ресторант не беше нищо особено, разположен в стара къща на около цели 150 години, но беше известен със своите божествени свински ребърца. Наистина беше уникално вкусно, препоръчвам на всеки, който посети Гент, да се отбие там!

Всеки знае,че Белгия е известна със своята архитектура, изкуство, своята бира и естествено шоколад! На всяка крачка имаше магазини за шоколадови бонбони, които бяха невероятно на вкус, определено най-вкусният шоколад, който съм опитвала някога!

Посетихме няколко катедрали, които отвън са огромни и величествени, а отвътре красиво изрисувани. Направихме си снимки и до един от най-известните музеи в Гент, който в миналото е бил един от най-жестоките затвори там.

Освен симпатичното градче Гент, посетих и столицата на страната- Брюксел. Там посетихме някои известни забележителности, като:  Главния площад в центъра, където е пълно с катедрали, така нареченият Атомиум, Европейския парламент, Съдебната палата и други.

През седмицата отделихме два дни да посетим и други две държави, тъй като са сравнително наблизо от Белгия.

Франция,Париж- беше една от топ дестинациите, които мечтаех да посетя. Ето, че и тази мечта ми се сбъдна. Бяхме там само за ден, но успях да видя някои от най-известните места. Естествено Айфеловата кула беше първото от тях. Толкова голяма и красива, на входа имаше километрична опашка от хора, чакащи да се качат на върха й. Аз не успях, но и отдолу беше уникално да я гледаш. Разходихме се в парка около кулата, а Лувъра, за съжаление, успях да видя само отдалеч. Честно казано Белгия ми хареса повече от Париж, но съм щастлива, че успях да го посетя.

Предпоследния ден посетихме и Холандия, по-точно една от най-известните градини там- „Keukenhof”, наречена още Градината на Европа. Наричат я така, защото не само е една от най-големите градини с пролетни цветя в Стария континент, но и в света! Пълна с лалета, изключителна красота! Всяка година през септември месец, там се засаждат около 7 милиона луковици! Тя е само на 20 километра от столицата на страната- Амстердам, но за съжаление разглеждането на градината ни отне цял ден и нямахме време да посетим града. Е, надявам се скоро и това да се случи!

Това накратко бе моето пътешествие из Европа, беше вълнуващо и запомнящо се. Разбира се, мечтая за още много дестинации, за които, да се надяваме, скоро ще мога да ви разкажа, защото да пътуваш, значи да живееш!