БГ | EN

Дългоочаквано пътуване

Ние сме Кристина, Марияна и Христина, а това е нашата история за едно незабравимо лято, изпълнено с много положителни емоции, приключения и нови приятели, не къде да е, а на другия край на света – Америка! Да, Америка, страната на мечтите, която гледаме по филмите, там където са любимите ни актьори и изпълнители, там където всичко е коренно по-различно от Европа. Може би никоя от нас не бе и предполагала, че ще има такава възможност на толкова ранна възраст.
Разбрахме за програмата Work and Travel от по-голямата сестра на Криси, която вече бе участвала. Плениха ни нейните разкази - за градът на светлините Лас Вегас, за несравнимия Ню Йорк, за световноизвестните Гранд Каньон и Ниагара. Тя разказваше за тях с такъв захлас и пламък в очите, че бе почти невъзможно човек да не усети еуфорията ѝ и щастието като свое, като че ли самият той е бил там.
И така това се превърна в една мечта, мечта, за която страхът и неувереността бяха голяма пречка. Отложихме първата година , не ни достигна смелостта да поемем тази инициатива и бе по-лесно да се откажем, като използваме оправданието, че ни е първа година в университета. Дори бяхме готови да пропуснем и втори курс, но един септемврийски ден докато пиехме кафе просто го решихме – „Там сме”. Набързо отидохме до близкия офис на NGB Consulting и тъй като беше новооткрит в Пловдив, там бяха дори и консултантите им от София. Няма да лъжем, бяхме си много притеснени, все пак тогава за нас си беше голяма работа – да ни намерят работа в Америка. Всички бяха много лъчезарни и мили, предложиха ни много добри и обнадеждаващи оферти, като ни оставиха да си помислим коя за нас ще е най-добрата. Така след „ден за размисъл” избрахме един работодател в щата Ню Хемпшир, за когото по -нататък ще ви разкажем.
Стъпка по стъпка нещата се наредиха. Подписахме договора с фирмата, след това и с работодателя. Постепенно посещенията ни в офиса зачестиха, било то за подготовка за прословутото визово интервю, или пък за някоя сладка приказка с Венцислава - консултант на NGB в Пловдив. Много мила и усмихната, винаги ни напомняше и обясняваше какво трябва да направим и не се изнервяше на безброй глупавите въпроси, които ѝ задавахме.
И така дойде и най-важният ден - интервюто за виза в Американското посолство. Както вече споменахме, ние не сме от най-смелите и макар и да ни бяха казвали стотици пъти, че не е толкова страшно и трудно , ние бяхме толкова притеснени, че дори и полицаите в посолството ни пускаха по някоя друга шега.
Всичко мина по вода, и трите бяхме одобрени за виза. Вече знаехме че заминаваме заедно и чувството бе неописуемо, наистина неповторимо. Сега единственото, за което трябваше да се погрижим бяха изпитите в университета, за което имахме пълно съдействие и разбиране от страна на преподавателите.
Неусетно дойде и денят на заминаването. Имаше малко сълзи, тъга и много смесени с еуфория чувства. Полетът ни беше спокоен и въпреки че прекачването ни беше на едно от най-големите летища Heathrow, бързо и лесно се оправихме, тъй като вече бяхме минали през ориентация, направена от NGB , в която ни запознаха с всичко – от полезна информация за полетите, до това какво трябва първо да направим когато стигнем в САЩ и, разбира се, нашите права там. Работодателят ни беше информиран за часа на пристигането ни и ни чакаше на летището в Бостън . Много добър човек, попита ни как сме пътували, помогна ни с багажите и дори ни беше приготвил вечеря.
Къщата, в която живяхме, пак беше негова и си имахме всичко необходимо. Както и бяхме пожелали предварително, си бяхме трите в една стая.
И нашето приключение започна. Бързо свикнахме с новата обстановка, запознахме се с много хора от различни националности. Всяка вечер се събирахме на двора, голяма веселба, всички бяхме студенти, със сходни интереси, сродни души. В двора бяха няколко къщички, където живяхме хората, които си и работихме заедно, зародиха се много истински приятелства. Винаги заедно ходихме на кино, разхождахме се по плажа, празнувахме и няколко рождени дни, които се превърнаха в страшен купон. След края на сезона попътувахме малко . Ние решихме нашата екскурзия да е до Бостън. Бостън е един невероятен град, изпълнен с живот, предоставящ възможности за развитие. На пръв поглед градът прилича на европейски град - уютен и красив. Ние имахме възможност да го обиколим целия.
Америка е една мечта и нашият съвет е всеки, който има възможност да не пропусне приключението „Америка”.